Mam wrażenie, że przygotowanie tego dania chodziło za mną dwa lata i wreszcie udało się zrealizować plan. Delikatne kwiaty cukinii z pysznym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Smakowitości tego dania jestem bardziej pewna niż czegokolwiek więc jeżeli macie dostęp do świeżych kwiatów cukinii to koniecznie powinniście przyrządzić tą potrawę.  Dla mnie jest to zdecydowanie smak lata i definicja szczęścia. Takie #pornfood i #foodgasm w jednym! Jeżeli chcecie choć przez chwilę poczuć smak wakacji to zdecydowanie ten przepis powinien Wam to zapewnić. Mi kwiaty cukinii kojarzą się przede wszystkim z włoskim targiem na którym kwiatów cukinii jest pod dostatkiem każdego dnia, ze słońcem, plażą i pięknymi, ciepłymi wakacjami. A Tobie? W tym roku wakacje przypominamy sobie z  #myVictorinox ! 

Składniki (na 2 - 3 porcje)
  • 10- 12 kwiatów cukinii 
  • 100 gram sera ricotta
  • garść orzechów włoskich 
  • garść świeżej bazylii 
  • sól i pieprz
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • litr oleju rzepakowego do smażenia 
Sos bazyliowy:
  • 1 łyżka majonezu 
  • 100 gram jogurtu naturalnego 
  • garść posiekanej bazylii 
  • szczypta soli i pieprzu 
Kwiaty cukinii myję, osuszam i wycinam pręciki. Orzechy włoskie siekam drobno i mieszam z serem ricotta, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam z mlekiem, mąką i proszkiem. W garnku rozgrzewam olej. Nadziane kwiaty maczam w cieście i smażę na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Usmażone kwiaty przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszam z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Usmażone kwiaty podaję z sosem od razu po usmażeniu. Nie nadają się raczej do odgrzewania, najlepiej smakują świeże.  

Smacznego, Klaudia. 







6 komentarzy:

  1. Chyba największe moje zaskoczenie, dzisiejszego Dnia. Takie pozytywne, danie bardzo oryginalne, kreatywne i inspirujące....

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takie połączenia <3 ale wyobrażam sobie, że musi to być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kwiaty wyglądają obłędnie! Muszę kiedyś sprawdzić jak smakują, bo jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń