Clafoutis to pieczony deser, który pochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie!
Składniki (na 2 porcje):
- 10 kwiatów cukinii
- 50 gram sera z niebieską pleśnią
- 50 gram orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli i pieprzu oraz oregano
Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń pręciki. Ser pokrój w kostkę a orzechy posiekaj. Wymieszaj składniki i nadziej nimi kwiaty. Tak przygotowane kwiaty ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, mleko i jaja oraz przyprawy wymieszaj i zalej ciastem kwiaty. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Podaj od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy