Kremowe risotto z dodatkiem cukinii i skórki cytryny oraz białej papryki podane z haibutem pieczonym na plastrach cukinii i cytryny to zdecydowanie letnia propozycja, która idealnie nadaje się na obiad lub kolację w upalny dzień. Przygotowanie proste i szybkie, zatem do dzieła!

Składniki (na 2 porcje):
  • 400 gram halibuta 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • 1 cytryna 
  • 1 limonka 
  • 50 gram parmezanu 
  • 50 gram masła 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1 mała papryka biała 
  • 1 lampka cydru 
  • 1/2 litra bulionu 
  • sól, pieprz i odrobina papryki wędzonej
Ćwierć cukinii kroję w plastry, pozostałą część ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cukinię w plastrach doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Cytrynę i limonkę szoruję a następnie ścieram och skórkę. Kroję cytrynę w plastry. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie al dente, miękki natomiast nie rozgotowany, co potrwa około 20 minut. W tym czasie halibuta doprawiam i kroję na mniejsze filety. Układam na kawałkach papieru do pieczenia plastry cukinii oraz cytryny. Układam na tym halibuta, którego skrapiam cytryną. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut. Do ugotowanego ryżu dodaję sól i pieprz oraz skórkę z limonki i cytryny. Dodaję masło oraz parmezan i całość dokładnie mieszam. Porcję risotto podaję z rybą. 

Smacznego, Klaudia!






Brak komentarzy