Pyszne, słodkie i wilgotne ciasto z dodatkiem startej cukinii. Jak sami pewnie widzicie cukinia jest zupełnie ukryta w cieście a przy tym jej smak jest niewyczuwalny. Takie ciasto to idealny sposób na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Ponadto cukinia dodana do ciasta powoduje, że jest ono bardziej wilgotne i mięsiste a przy tym dłużej utrzymuje swoją świeżość. Ciasto testowało kilka osób i żadna z nich nie powiedziałaby, że w środku może być warzywo! :)
Składniki (na dużą, prostokątną blachę):
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 600 gram startej i odciśniętej z nadmiaru płynu cukinii
- 1/2 szklanki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Jaja miksuję z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo olej i cały czas miksuję na średnich obrotach. Dodaję cukinię, przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dokładnie mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Studzę na kratce. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia!
Zaciekawiło mnie to ciasto.Chętnie wypróbuję😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńJest pyszne! ;) robię już drugi raz. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń