Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz już jaki planuję następny?
Składniki na 1 pizze:
Ciasto orkiszowe:
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej 00 lub semoliny
- szczypta soli i cukru
- majeranek
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 g suchych drożdży
- letnia woda
Dodatki:
- 200 gram kurek
- 100 gram surowego boczku
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego*
- 250 gram sera mozzarella
- 1-2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
* Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki z czosnkiem i cebulą, na oliwie z oliwek. Doprawiłam jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksowałam na gładki sos za pomocą blendera.
Składniki ciasta na pizze dokładnie wymieszaj dodając tyle wody, by ciasto było lekkie ale nie kleiło się do dłoni. Wyrabiaj ciasto 10 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i ponownie umieść na 5 minut w piekarniku. Podawaj od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy