Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz już jaki planuję następny?

Składniki na 1 pizze:

Ciasto orkiszowe:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej 00 lub semoliny 
  • szczypta soli i cukru 
  • majeranek 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 8 g suchych drożdży 
  • letnia woda 
Dodatki:
  • 200 gram kurek 
  • 100 gram surowego boczku 
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego*
  • 250 gram sera mozzarella 
  • 1-2 jajka 
  • szczypta soli i pieprzu
* Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki z czosnkiem i cebulą, na oliwie z oliwek. Doprawiłam jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksowałam na gładki sos za pomocą blendera. 

Składniki ciasta na pizze dokładnie wymieszaj dodając tyle wody, by ciasto było lekkie ale nie kleiło się do dłoni. Wyrabiaj ciasto 10 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i ponownie umieść na 5 minut w piekarniku. Podawaj od razu. 

Smacznego, Klaudia. 



Brak komentarzy