Jestem fanką risotto od momentu kiedy po raz pierwszy wylądowało w moich ustach. Bezbłędna kremowa konsystencja, pełen umami smak i lekkość oraz delikatność jaką charakteryzuje się to danie sprawia, że za każdym razem uwielbiam je tylko mocniej. Z racji sezonu kurkowego i cukiniowego właśnie takie dodatki postanowiłam wykorzystać. Całość podkręcona boczkiem, cytryną i natką pietruszki oraz Cydrem w zamian za Chardonnay. Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwość czy przygotować to danie to przestańcie je mieć i pędźcie po składniki bo mówię Wam, że warto.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ponad litr bulionu warzywnego
- 200 gram surowego boczku
- 5 łyżek masła
- 100 gram parmezanu
- szklanka ryżu Arborio
- 250 ml Cydru
- 250 gram kurek
- świeża natka pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 gram cukinii
- szczypta soli i pieprzu
Pokrój w kostkę boczek i podsmaż na suchej patelni do zarumienia. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kurki. Całość smaż 5-7 minut. Dodaj ryż i smaż minutę. Wlej Cydr i zredukuj jego ilość o połowę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem ze skórką cytryny dodaj do składników na patelni. Wlej szklankę bulionu i gotuj danie na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej kolejną porcję bulionu i postępuj tak do wykorzystania całego płynu. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Kiedy ryż niemalże całkowicie wchłonie ostatnią porcję bulionu aczkolwiek całość będzie jeszcze stosunkowo płynna dodaj parmezan starty oraz masło. Dopraw solą i pieprzem danie. Dokładnie wymieszaj, na sam koniec dodając natkę pietruszki. Podaj od razu.
Smacznego, Klaudia.
Mój ślinotok zaczął w tej chwili bardzo szybko pracować ;).Twoja wersja risotto bardzo bogata w smaki :). Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuuuuuję! :)
Usuńwłaśnie mam w planie kupić kurki i szukałam sposobu na nie ;) Twój przepis bardzo mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńSuper; wypróbuj koniecznie! :)
Usuńomnomnom, ale to musi być pyszne! Kolejny pomysł na kurki zapisuję sobie do przetestowania! dzięki :)
OdpowiedzUsuńByło bardzo baaaaardzo pyszne! :)
UsuńTeż bardzo lubię risotto. Kompozycja smaków bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też najlepsze połączenie :)
UsuńPiękny talerz, piękne sztućce, cudowne zdjęcia i przewspaniale danie. Ja która za ryżem nie przepadam pochłonęłabym podwójną porcję risotto w takiej wersji
OdpowiedzUsuńDziękuję! Też podobają mi się talerze i sztućce z najnowszej kolekcji DUKA. A Risotto kocham miłością aż po grób :)!
UsuńKurki i cukinia? Takie połączenie brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj taaak :)
Usuńuwielbiam wszystko co ma w sobie cukinię, tym bardziej, że sezon na nią właśnie w pełni <3 a jak jeszcze jest boczek to biorę takie danie w ciemno! mniam :)
OdpowiedzUsuń