Składniki (na 2 -3 porcje):
- 120 gram makaronu Lubella Świdry
- 300 gram piersi kurczaka
- 3 małe cukinie
- garść orzechów włoskich
- 50 gram parmezanu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka i smażę składniki kilka minut. Cukinię kroję i również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy