Na słodko

Serniczek na zimno z mango na bazie jogurtu naturalnego i ricotty z chia

08:30



Pyszne, delikatne i słodkie danie w stylu fit. Jogurt naturalny, ricotta, chia i mango na spodzie z granoli podane z borówkami. Ja uwielbiam takie dania, a Ty?

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 3-4 łyżki gotowej granoli 
  • 1 małe mango
  • 300 gram jogurtu naturalnego 
  • 2-3 łyżki nasion chia 
  • 150 gram sera ricotta 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki żelatyny + 50 ml wrzątku 
  • borówki do podania 
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Mango obierz i zmiksuj na mus. Połowę musu wymieszaj z połową rozpuszczonej żelatyny i odstaw. Pozostały mus wymieszaj z jogurtem, ricottą, miodem i chia na gładką masę. Dodaj żelatynę. Na dno obręczy lub formy wsyp granolę. Na spód z granoli wlej masę mango z chia. Wierzch polej musem mango. Odstaw serniczek do lodówki na minimum 3 godziny. Podaj z borówkami. 

Smacznego, Klaudia. 







Zobacz także

2 komentarze