Fit

Bezglutenowe ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem (z masłem orzechowym)

10:42



Proste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne! 

Składniki (na formę 12 cm x 20 cm):

  • 1 banan 
  • 30 gram mąki kokosowej 
  • 5 jaj 
  • 1 gruszka 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • orzechy laskowe do dekoracji 
Gruszkę pokrój w kostkę i duś na wodzie z dodatkiem rozmarynu, do miękkości. Rozmaryn wyrzuć a  gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Piecz w piekarniku nagranym do 175 stopni przez 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudź ciasto w formie. 




Smacznego, Klaudia. 



Zobacz także

0 komentarze