kuchnia włoska

Cytrynowe risotto ze szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej

10:45



Zdecydowanie numer jeden jeżeli chodzi o moje ulubione dania. Risotto. Niezależnie od datków stanowi mój ulubiony posiłek a zarazem popisowe danie. Nie ma możliwości by wychodzące spod moich rąk komuś nie smakowało. Idealnie kremowe, maślane i pełne smaku umami. W połączeniu z delikatnym szpinakiem i chrupiącym chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie. A dzięki dodatkowi gotowego bulionu od #krakus przyrządzenie tego dania zajmie Wam tylko kilka chwil! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szalotka 
  • 50 gram masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść szpinaku 
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 50 gram parmezanu 
  • sól i pieprz
  • 2/3 szklanki ryżu arborio 
  • koncentrat bulionu od Krakus- 200 ml  
  • sok z 1/2 cytryny 
Na oliwie z oliwek smażę szalotkę oraz czosnek. Dodaję ryż i całość podsmażam przez 2- 3 minuty. Wlewam bulion oraz 200 ml wody. Gotuję ryż do momentu wchłonięcia całego płynu. Na koniec gotowania dodaję szpinak oraz skórkę otartą z cytryny. Na osobnej patelni podsmażam szynkę parmeńską do zarumienienia. Do mieszanki ryżu i szpinaku dodaję parmezan, sok z cytryny oraz masło. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam danie, powinno mieć kremową konsystencję. Porcję risotto podaję z chipsem z szynki parmeńskiej. 

Smacznego, Klaudia.





Zobacz także

0 komentarze