Drób

Makaron z kurczakiem, brokułem i fasolką szparagową w lekkim sosie

10:14


Lubię makarony. Szybkie w przygotowaniu a przy tym smaczne. Z kurczakiem, warzywami, delikatnym sosem i parmezanem stanowią posiłek prosty ale zarazem smaczny. Idealny w ciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • 100 gram brokuł
  • garść zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 
  • sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka 
  • 2 pomidory malinowe 
  • 2-3 suszone pomidory 
  • ząbek czosnku 
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki 
  • starty parmezan 
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany ząbek czosnku z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz podzielony na różyczki brokuł oraz fasolkę szparagową. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Duś składniki jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dodaj śmietanę, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i podaj od razu. 

Smacznego, Klaudia! 


Zobacz także

0 komentarze