Drób

Roladki z tortilli z korniszonami z chili od Krakusa, sosem z awokado, sałatą lodową i grillowanym kurczakiem

08:30


Znacie to uczucie, kiedy niespodziewanie odwiedzają Was niezapowiedziani goście? Ja znam! I znam też przepis na danie, które ratuje wszystkie wieczory w gronie najbliższych. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, jakie  każdy z Was ma lub od tej pory będzie miał w swojej lodówce! Do przygotowania dania niezbędne są Wam pszenne tortille, pierś kurczaka, awokado oraz ogórki korniszony z chili od Krakusa. Ich #unikalnysmak da Wam gwarancję, iż ta przekąska zasmakuje każdemu, a chrupkość nada niepowtarzalną strukturę delikatnym roladkom z tortilli. Tak niewiele potrzeba do szczęścia!

Składniki (na 3-4 porcje):

  •      1 słoik ogórków korniszonów z chili Krakus
  •     2- 3 tortille pszenne
  •      4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki)
  •       300 gram piersi kurczaka
  •      oliwa z oliwek do smażenia
  •       sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka do zamarynowania kurczaka
  •       ½ papryki czerwonej
  •       ćwierć główki sałaty lodowej
  •       1 awokado
  •       ¼ czerwonej cebuli
  •     pęczek natki pietruszki
  •       sól, pieprz
  •       3-4 łyżki oliwy z oliwek
  •      sok z ½ limonki

·       
Awokado, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na jednym z brzegów ułóż sos na bazie awokado, sałatę, paprykę, kurczaka oraz ogórki korniszony z chili Krakus. Całość zwiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, każdy z nich zabezpieczając wykałaczką. Podaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze