Sałatki

Sałatka z jajem, oliwkami, rzodkiewką i miodowo- musztardowym dressingiem

14:37




Kolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić, to szybki i zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację!

Składniki (na dwie porcje, ha!):
  • garść rukoli
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 6 rzodkiewek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki i nasion
  • 1/3 białej papryki
  • 100 gram sera feta
  • świeże oregano
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama)
Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórka siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na rukoli. Oliwki kroimy w plasterki (wychodzą piękne krążki!). Również układamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę. Zostały jeszcze tylko jaja- kroimy je na pół bądź w ćwiartki. One również lądują na talerzu. Teraz dressing: musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy powoli oliwę i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam piękny, błyszczący sos. Polewamy nim nasze warzywa i ugotowane jaja. Na końcu warto dodać świeże oregano, nadaje niesamowity posmak. To tyle, smacznego!






Zobacz także

0 komentarze