Na słodko

Chia z jogurtem naturalnym i borówkami

08:00

 
Nasiona chia czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej to bogactwo witamin i minerałów, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. W połączeniu z jogurtem naturalnym i borówkami jest to bomba witaminowa. Idealny pomysł na drugie śniadanie lub deser. Warto przekonać również młodszych domowników do spożywania nasion chia, szczególnie w formie takiego puddingu, gdyż ma ciekawą strukturę i smak, który powinien spodobać się dzieciom i młodzieży. Swoją drogą mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są niezastąpione w rozwoju kości, jak i całego organizmu młodego człowieka. Tym samym działają pozytywnie na układ nerwowy i rozwój mózgu dziecka i młodzieży. Tak jak wspomniałam wcześniej połączenie przetworów mlecznych, zdrowych i bogatych w składniki mineralne nasion chia i świeżych owoców, które w diecie każdego człowieka są niezaprzeczalnie niezastąpione to trio nie do pokonania, jeśli chodzi o bogactwo wartości odżywczych. Polecam ten prosty a zarazem bardzo zdrowy posiłek!

Składniki:
  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 gram jogurtu naturalnego (najlepiej jeśli będzie to jogurt, który w swoim składzie będzie zawierał jedynie mleko i kultury bakterii. Unikajmy jogurtu naturalnego, które w swoim składzie ma mleko w proszku)
  • 250 gram borówek
  • poziomki, syrop klonowy do polania, mięta
Nasiona chia mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia rano podajemy mieszankę chia z jogurtem posypaną borówkami. Jeśli jest taka konieczność polewamy syropem klonowym.


 
 

Zobacz także

1 komentarze

  1. z tymi owockami wygląda bardzo apetycznie :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń