Są takie dni, kiedy pragniemy ugotować dania szczególne. Dania, które mają za zadanie oczarować naszych gości, bez pamięci. Takie dania wymagają od nas przemyślanego planu działania.
W tym daniu chciałam przede wszystkim uwzględnić różne struktury, miękką rozpływającą się w ustach i słodką polędwicę wieprzową oraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne a balans między smakami równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego.
Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku.
Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie!

Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób):
 
Polędwica wieprzowa z cydrze:
  • 200 gram polędwicy wieprzowej
  • 500 ml cydru
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka bulionu
  • marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Pasta z suszonych pomidorów:
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 10 listków świeżej bazylii
  • pieprz
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
  • bagietka na grzanki (10-12 kromek)
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, każdy kroimy na pół
  • 1 jabłko + szczypta cynamonu
  • 100 gram sera pleśniowego, np.. brie
  • kilka listków rukoli, umytej i osuszonej
  • piwo typu Porter Bałtycki do podania

Chipsy z jabłka
Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 3 godziny lub w suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy. Możemy przygotować nawet na kilka dni wcześniej przed podaniem.

Chipsy z szynki parmeńskiej
Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca.

Polędwica wieprzowa z cydrze
Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie w sosie sojowym z dodatkiem syropu klonowego i szczypty pieprzu przez 15 minut. Po tym czasie grillujemy na łyżce oliwy polędwicę po 2-3 minuty z każdej strony aż uzyskamy charakterystyczne paski. Odkładamy polędwicę na kilka minut by przestygła. Następnie kroimy w cienkie plastry.

Pasta z suszonych pomidorów
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu do uzyskania gładkiej i nadającej się do smarowania pasty. Jeśli jest taka konieczność dolewamy więcej oliwy.


Przygotowanie grzanki
Kromki bagietki grillujemy na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim patyczkiem. Podajemy z piwem typu porter bałtycki, które najlepiej smakuje kiedy osiągnie temperaturę 12 stopni.

Smacznego, Klaudia.




 
 Kulinarne inspiracje z Love Beer

2 komentarze:

  1. Suszone pomidory <3 te grzanki wyglądają pysznie! Lubię takie efektowne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Przy tym przepisie każda minuta włożona w jego realizację jest warta efektu końcowego! :)

      Usuń