Składniki:
- 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)
- sól
- pieprz
- ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki
- 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości
- 1 czerwona cebula
- 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko
- 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem
- 50 ml bulionu
- garść rukoli
- 1/3 papryki, kolor dowolny
- łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili
Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut
Ryba..
Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Sałatka
W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek.
Ostatni szlif...
Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką.
Smacznego, Klaudia.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba :)
UsuńPozdrawiam! :)