Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie.

Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości):
  • 2 spore marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • por
  • nać pietruszki
  • mięso z szyjki indyka
  • mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek
  • cebula
  • 5 suszonych podgrzybków
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • suszona żurawina do posypania opcjonalnie
Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h i 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, najlepiej przez całą noc i gotowe!

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy