Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie.
Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości):
- 2 spore marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- por
- nać pietruszki
- mięso z szyjki indyka
- mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek
- cebula
- 5 suszonych podgrzybków
- kminek
- sól
- pieprz
- suszona żurawina do posypania opcjonalnie
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy