Z dostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco.
Składniki:
- 4 białka jaj
- 150 gram cukru
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mascarpone
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże owoce: borówki, maliny i czerwone porzeczki
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostudzoną bezę wypełniamy krem i owocami. Podajemy od razu lub po schłodzeniu maksymalnie przez godzinę.
Smacznego, Klaudia.
Deser idealny :)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci wspaniale :)