Składniki:
- 300 gram kiełbasy długodojrzewającej
- 1 spora cukinia
- 2 papryki zielone
- 2 papryki białe
- sól, pieprz, majeranek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 gram passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże
Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Z kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu i smażymy ją na brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy 5-7 minut. Warzywa powinny nabrać apetycznego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pomidory z puszki bądź świeże i passatę pomidorową. Całość dusimy 25 minut na wolnym ogniu, tak by warzywa się nie rozpadły. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy jeśli jest taka konieczność.
Smacznego, Klaudia.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń