Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem
Latem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę.
Składniki:
- garść szpinaku
- puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony)
- 4 rzodkiewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jaja, ugotowane na twardo
- ćwierć czerwonej cebuli
- dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojone na ćwiartki jajka oraz cebulkę, kawałki tuńczyka i grillowaną rzodkiewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy