O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy nie zawsze mamy czas na długie przyrządzanie posiłku.
Składniki (na 3-4 porcje):
*Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję 1 łyżkę orzechów pinii (lub nerkowca) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ucieram do momentu aż uzyskam jednolitą pastę.
Smacznego, Klaudia
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki
- 1 duży por (biała część)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia
*Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję 1 łyżkę orzechów pinii (lub nerkowca) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ucieram do momentu aż uzyskam jednolitą pastę.
Smacznego, Klaudia
prosty przepis, ale jaki smaczny :D
OdpowiedzUsuń