O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy nie zawsze mamy czas na długie przyrządzanie posiłku.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia
W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią.

*Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję 1 łyżkę orzechów pinii (lub nerkowca) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ucieram do momentu aż uzyskam jednolitą pastę.

Smacznego, Klaudia



1 komentarz: