Pomidorowy pilaf z bobem i koperkiem
Uwielbiam takie dania, które tak pięknie pachną i wyglądają. Przyciągają oko, nos i usta bo jak najszybciej chce się je zjeść. Polecam zrobić, bo sezon na bób dobiega końca.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonego ryżu (lub brązowego, czarnego, jaśminowego według uznania)
- 2 szklanki bulionu
- 1 duży por lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 laska cynamonu
- 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu
- 1/2 pęczka koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 pomidory malinowe, obrane ze skórki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do podania: ćwiartki limonki lub cytryny, łyżka startego parmezanu
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojone w plastry pory przez kilka minut aż zmiękną. Dodajemy posiekany drobno czosnek, kumin oraz cynamon. Smażymy kilka chwil, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, wlewamy bulion i całość gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Po tym czasie pilaf gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowany bób oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z ćwiartką limonki i tartym parmezanem.
Smacznego, Klaudia.
Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń