Sezon na kurki trwa a ja wykorzystuję go w pełni. Ten przepis to świetny pomysł na niedzielny obiad, do tego tradycyjnie ziemniaki oraz pyszna surówka i obiad gotowy. Myślę, że zadowoliłby całą rodzinę,

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie około 400-500 gram)
  • 200 gram kurek
  • 300 gram pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczki myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na oliwie z oliwek smażymy polędwiczki na złoto-brązowy kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i kurki w całości. Chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość gotujemy 5-6 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy i kroimy w plastry, następnie ponownie wkładamy do sosu i pozwalamy im dojść w gorącym sosie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.

 

Brak komentarzy