Są takie połączenia smaków, gdzie jedno drugie podkręca. I tak właśnie łącząc odpowiedni gatunek piwa z odpowiednim daniem można uzyskać idealny balans między smakami w tym daniu, smaki mogą się wyostrzyć lub być łagodniejsze pod wpływem owego trunku. W najbliższym czasie kilka takich połączeń chętnie Wam pokażę.
Chyba każdy lub do piwa mieć różne przekąski. Tym razem postawiłam na zdrową, lekką i bardzo letnią wersję, która z pewnością spodoba się każdej z płci. Plusem tego dania jest również to, że bardzo szybko można je przygotować.
Wybrałam właśnie takie danie, ponieważ piwo Marcowe świetnie komponuje się z wędlinami i serami wędzonymi oraz dojrzewającymi. Całość przełamuje słodki smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie.
Składniki (na 8-10 porcji):
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- 40 gram twardego sera koziego
- 1 średni burak
- marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek
- do podania piwo Marcowe
Tak przygotowaną przystawkę podajemy z piwem Marcowym, które najlepiej jeśli będzie schłodzone do temperatury 8-10 stopni.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy