Bezglutenowe

Bezglutenowe placuszki serowe z musem mango i jogurtem naturalnym

08:30



Odpowiednie śniadanie to dobry start na początku dnia. Dodaje nam siły i energii by móc go przetrwać z uśmiechem na ustach. Ogromną miłością pałam do słodkich śniadań, które poprawiają humor i nastawiają mnie optymistycznie. Podanie tych placków z moim ulubionym musem mango sprawiło, iż dzień stał się piękniejszy. Mimo, że placki wyglądają na ciężki i zbite są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Wszystko to za sprawą ubitych białek oraz lekkiego twarogu, które tworzą razem ciekawą, delikatną strukturę.
Warto również dodać, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią główne źródło wapnia w naszej diecie, który jest niezastąpiony w odpowiednim rozwoju kości naszych pociech. Ponadto mleko i przetwory mleczne są pełne witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień!

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego*
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania: jogurt naturalny*, mus z mango**
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję cukier i nadal ubijam. Nie przerywając ubijania dodaję po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita odkładam mikser, dodaję jogurt naturalny, mąkę oraz twaróg i delikatnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i nakładam łyżką placuszki, które smażę po minucie z każdej strony. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję od razu z jogurtem naturalnym i musem z mango.

Smacznego, Klaudia.

*Wybierajmy jogurt naturalny, który w swoim składzie ma tylko mleko i kultury bakterii. Taki jogurt, bez zbędnych dodatkowych składników, jest dla nas najlepszy. Można go kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w każdym supermarkecie. Wystarczy czytać skład!

** Mus z mango: 1/2 obranego mango miksuję blenderem na mus.






Zobacz także

0 komentarze