Lunch Box

Wytrwane placuszki z ricotty i parmezanu (bezglutenowe)

08:00



Wytrwane placki z ricotty i parmezanu to wynik mojej zawartości lodówki pewnego poranka. Nie zawsze mam ochotę na słodkie śniadania, dlatego postanowiłam wyczarować coś wytrawnego co nie będzie standardową jajecznicą lub kanapkami. Wyszły przepyszne. Dodatek świeżych warzyw podkręca ich smak dlatego uważam za koniecznie zaserwowanie ich w takim towarzystwie. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, a ilość witamin i składników mineralnych jakie posiadają jest porażająca. Warto również wspomnieć, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają witaminy A, D, E i z grupy B oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, między innymi: potas, fosfor, wapń i magnez. Jedzmy zatem takie placuszki na zdrowie!
 
Składniki (na 10 placuszków, czyli 2 porcje):
  • 150 gram sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka  
 
Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej strony, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy ciepłe z ulubionymi warzywami.
 
Smacznego, Klaudia.
 


 

Zobacz także

1 komentarze