Na wielu blogach pojawia się przepis na chleb, który jest BEZ. Bez mąki, bez drożdży, bez cukru. Z samych ziaren. U mnie również nie mogło go zabraknąć, gdyż jak wiecie uwielbiam domowe pieczywo i jestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość.

Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"):
  • 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni
  • 90 gram mielonego siemienia lnianego
  • 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów
  • 150 gram płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 ml wody
W naczyniu mieszam wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu mieszam wodę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Mieszam zawartość obu naczyń dokładnie do połączenia składników. Następnie przekładam masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiam na całą noc. Kolejnego dnia rano piekę chleb w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie wyciągam chleb z formy i piekę jeszcze 30 minut. Studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.


18 komentarzy:

  1. Sama spróbuję świetnie wygląda i napewno smakuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sama spróbuję wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jutro zabieram się do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna czyms zamienic strop klonowy ? Nie przepadam za tym smakiem...
    Pozdrawiam prowadzisz swietnego bloga. Basia R.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozna czyms zamienic syrop klonowy? Niebprzepadam za tym smakiem...
    Prowadzis swietnego bloga ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna czyms zamienic strop klonowy ? Nie przepadam za tym smakiem...
    Pozdrawiam prowadzisz swietnego bloga. Basia R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, syrop klonowy można zastąpić innym doeolnym syropem np. Z agawy, daktylowym lub miodem lub inną substancją słodzącą. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Upiekłam, w smaku bardzo dobry, ale niestety mój jest bardzo suchy i się kruszy oraz jest o wiele niższy niż na zdjęciach, nic nie urósł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, chlebek zbyt wiele nie rośnie. Być moze Twoja forma była dłuższa/ szersza i dlatego chlebek wyszedł niższy. Wówczas należy skrócić o kilka minut czas pieczenia jeśli jego wysokość jest niższa, wtedy z pewnością nie będzie suchy i nie powinien sie kruszyć. Warto rownież obserwować podczas mieszania miksturę, nasiona nigdy nie są sobie równe i czasem chłoną więcej wody. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za rady, skorzystam z nich, na pewno chlebek jeszcze upiekę bo naprawdę jest bardzo smaczny, serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  8. Chlebek zmieniający życie kiedys gościł u mnie bardzo często :) aż w końcu odłożyłam go "na półke wspomnień" Pora wrócić do niego :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Może go wcześniej upiec po paru godzinach? Czy musi on przez całą noc leżeć w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien leżeć przez cała noc ze względu na to, ze dzięki takiemu zabiegowi chleb sie lepiej zespoli i nie bedzie kruszył, zatem wszystkie składniki musza dobrze nasiąknąć płynem. Także nie polecam skracać tego czasu- 8 godzin to absolutne minimum.

      Usuń