kuchnia japońska

Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek

08:00

Sushi to jedno z tych dań, które bardzo lubię jeść i nadal uczę się przyrządzać. Dzisiaj postanowiłam Wam pokazać przepis na jedno z moich ulubionych zestawień, czyli chrupiąca krewetka w tempurze, słodkie mango i ogórek.

Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek

Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków):
  • 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 4-6 krewetek w tempurze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • kawałek obranego mango
  • kawałek ogórka
  • 2 płaty wodorostów nori
Do podania:
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy lub/i sos teryiaki
  • zielona herbata jaśminowa

Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Mango oraz ogórka kroimy w słupki. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 futomaków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze