Biszkopt

Mocno czekoladowe Bajaderki

08:00


Do Walentynek pozostał już tylko jeden dzień i jeśli nadal nie macie pomysłu co przygotować podsuwam Wam kolejny. Tym razem postawiłam na prosty i smaczny przepis, który wykonuje się zaledwie w kilka chwil. Następnie deser należy schłodzić a potem wystarczy już tylko delektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki.

Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek):
  • 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu
  • 2 łyżki kakao + 4-5 łyżek do obtoczenia bajaderek
  • 2 kieliszki Amaretto
  • 1/2 szklanki powideł, dżemu lub marmolady
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy migdały i ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. Przygotowane bajaderki przekładamy na talerz i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Smacznych Walentynek życzy Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze

  1. Takie własnoręcznie zrobione zjadłabym ze smakiem, tych z cukierni nie kupuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te domowe bajaderki mają raptem kilka składników i są przepyszne, aż strach pomysleć co mogą zawierać te z cukierni.. Pozdrawiam :)

      Usuń