Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nigdy o nim nie zapominam. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na śniadanie robię owsiankę- właściwie gotuję się sama. Ostatnio wrażenie zrobiła na mnie owsianka z dodatkiem czekolady, które daje mi odpowiednią dawkę energii tuż po przebudzeniu. Idealna na, jeszcze, zimowy poranek.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 50 gram jogurtu naturalnego
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%)
- 2 łyżki syropu klonowego
- do podania: karmelizowany banan, kandyzowany ananas, babka płesznik lub inne ulubione owoce np. owoce leśne
Płatki zalewam mlekiem i gotuję przez 10-12 minut, aż wchłoną płyn całkowicie. Ściągam z palnika, dodaję czekoladę i dokładnie mieszam do momentu aż się rozpuści. Dodaję jogurt naturalny i mieszam. Gotową owsiankę przekładam do miseczek, podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy