Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy chleb na drożdżach na tym blogu. Jest wprost idealny. W środku miękki a z zewnątrz chrupiący. Ma się go ochotę tylko jeść i jeść! :)
Składniki (na formę keksową o długości 25 cm):
Składniki (na formę keksową o długości 25 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 45 minut. Upieczone pieczywo należy wystudzić na kratce. Dopiero po wystudzeniu można zjeść chleb. Niestety, nie należy jeść ciepłego pieczywa a takie jest najsmaczniejsze.
Smacznego, Klaudia.
Korzystam z przepisu po raz drugi. Chlebki marzenie. Zamiast płatków dodaję mąkę orkiszową i chleb piekę na dwie keksówki jeden ze śliwką drugi z żurawiną. Pycha. Szkoda, że zdjęcia nie można dodać
OdpowiedzUsuńJeju, wobec tego poproszę zdjęcie na maila, chętnie zobaczę :) Można podzielić się zdjęciem na naszym profilu na fb :)
Usuń