Jarmuż jest pyszny, wiecie o tym. Jajecznica z jarmużem była przepyszna, więc frittata z nim również musiała być strzałem w dziesiątkę. Pyszna z dodatkiem chorizo, koziego sera i pomidorków koktajlowych czyli zbiór wszystkiego tego, co najlepsze.

Składniki (na 2 porcje):
potrzebujemy patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika
  •  200 gram jarmużu
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gram chorizo
  • 50 gram koziego sera
  • 10-12 pomidorów koktajlowych żółtych, czerwonych i zielonych
  • 5 jajek
  • sól i pierz
  • salsa pomidorowa do podania
Na patelni smażymy pokrojone w cienkie plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy umyty i pozbawiony łodyg jarmuż. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię ściągamy z ognia. Jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi zawartość patelni. Całość posypujemy pokrojonymi na pół pomidorkami oraz pokruszonym kozim serem. Całość stawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Kroimy w paski lub trójkąty i podajemy np. z salsą z pomidorów lub pieczywem.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy