Zimą nie wyobrażam sobie dnia bez jednego, ciepłego, rozgrzewającego posiłku. W tym okresie najbardziej odpowiadają mi gęste, pożywne zupy, które są łatwe do przygotowania a przede wszystkim smaczne. Propozycja na pyszną zupę z soczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad.
Składniki (na 2-4 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 150 gram piersi kurczaka
- 200 gram świeżego szpinaku
- 1/2 litra bulionu lub rosołu
- sok z 1/2 limonki
- 4-5 łyżek passaty pomidorowej
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne
- liść laurowy
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Doprawiam zawartość garnka szczyptą soli, pieprzu oraz pozostałymi przyprawami. Dodaję liść laurowy. Całość duszę 3-4 minuty i wlewam bulion. Gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica się ugotuje. Wyławiam liść laurowy i go wyrzucam. Ściągam garnek z ognia. Jedną chochlę zupy przekładam do miski, pozostałą ilość miksuję blenderem na krem. Ponownie podgrzewam garnek z zupą. Dodaję do niej chochlę zupy, którą wcześniej wyciągnęłam, usmażoną pierś kurczaka oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie podgrzewam, doprawiam sokiem z limonki oraz jeśli jest taka potrzeba solą. Przed podaniem dekoruję zupę natką pietruszki.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy