Hosomaki z krewetką w tempurze
Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
- 4 krewetki w tempurze
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek tykwy
- kawałek marynowanej rzepy
- 4 łyżki serka Philadelphia
- szczypta sezamu
- 2 wodorosty nori
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy lub/i sos teryiaki
- zielona herbata jaśminowa
Tykwę i rzepę kroimy w słupki. Na rozgrzanym oleju smażymy krewetki po 1-2 minuty z każdej strony, następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na bambusowej macie kładziemy nori, delikatni zwilżamy wodą i układamy na połowie cienko ryż, pozostawiając 1 cm odstępu od krawędzi. Dłuższą krawędź smarujemy połową serka, posypujemy sezamem i kładziemy 2 krewetki (ogonkami na zewnątrz), oraz tykwę i rzepę. Łapiemy za wodorost i zwijamy tak, by owinąć całą zawartość wodorostem. Gotową rolkę kroimy na 6-7 kawałków i przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy