Chicken Tikka Masala to danie kuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki!

Składniki (na 2 porcje):
  • 250-300 gram piersi kurczaka
  • marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki
  • 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki)
  • sok z 1/3 cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki
Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, syrop z agawy, sok z cytryny, sól oraz bulion i całość duszę około 10 minut. Kurczaka wyciągam z marynaty, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę na osobnej patelni na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka przekładam do gotującego się sosu. Całość duszę jeszcze przez 10- 15 minut. Dodaję mleko kokosowe, dokładnie mieszam. Przed podaniem dekoruję danie posiekaną natką pietruszki. Podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy