Chicken Tikka Masala to danie kuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki!
Składniki (na 2 porcje):
- 250-300 gram piersi kurczaka
- marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki
- 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki bulionu
- szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/3 łyżeczki soli
- 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki)
- sok z 1/3 cytryny
- natka pietruszki do dekoracji
- do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki
Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, syrop z agawy, sok z cytryny, sól oraz bulion i całość duszę około 10 minut. Kurczaka wyciągam z marynaty, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę na osobnej patelni na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka przekładam do gotującego się sosu. Całość duszę jeszcze przez 10- 15 minut. Dodaję mleko kokosowe, dokładnie mieszam. Przed podaniem dekoruję danie posiekaną natką pietruszki. Podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy