Przepis na grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego i zarazem bardzo smacznego. Przeciwników bakłażana mogę pocieszyć, bowiem w ogóle go nie czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja.
Składniki (na 6-8 porcji):
Sos mięsny pomidorowy:
Składniki (na 6-8 porcji):
Sos mięsny pomidorowy:
- 750 gram mielonej wołowiny
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- szczypta soli i pieprzu
- lampka czerwonego wina
- szczypta kuminu i wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
- 50 gram masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3/4 litra mleka
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ponadto:
- 1/2 kg bakłażanów
- 1 kg ziemniaków
- 300 startego, żółtego sera
Ziemniaki obieram i gotuję przez 20 minut w wodzie. Po przestudzeniu kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się przechowuje i świetnie smakuje odgrzana kolejnego dnia.
Smacznego, Klaudia.
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i zdecydowanie za rzadko robię.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to zmienić, ja też uwielbiam musakę :)
Usuń