Gniazdka to rodzaj pączków, który od zawsze był mi bliski a szczególnie kiedy byłam małą dziewczynką. Uwielbiałam je, ponieważ były mięciutkie, wilgotne i wprost rozpływały się w ustach. Dziś postanowiłam sama je przygotować i są równie pyszne. Polecam, szczególnie na tłusty czwartek i w okresie karnawału. Najlepiej smakuję świeże, więc jutro rano zabierzcie się za ich przygotowanie!
Składniki (na 16-20 gniazdek):
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 16-20 gniazdek):
- 250 ml mleka
- 50 gram masła
- 200 gram mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka
- cukier puder + szczypta cynamonu
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- 16-20 kwadratów o boku 8-10 cm wyciętych z papieru do pieczenia
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy