Przepyszna sezamowa owsianka to idealna propozycja dla tych, którzy lubią słodkie śniadania lub nie wyobrażają sobie tego posiłku bez płatków. Dla mnie jest to jeden z lepszych pomysłów na płatki. To śniadanie nie tylko dodaje energii, ale również poprawia humor od samego rana. Płatki są bardzo kremowe dzięki prostemu zabiegowi- wystarczy dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego do ugotowanych płatków, by stały się niesamowicie jedwabiste i delikatne w smaku.
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich etc.)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty tahini
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 granatu do podania
Płatki owsiane gotuję w mleku przez 8-10 mninut, do momentu aż wchłoną płyn całkowicie, staną się gęste. Ściągam garnek z ognia, dodaję tahini, jogurt naturalny oraz syrop klonowy. Całość dokładnie mieszam i przekładam do miseczek. Posypuję pestkami granatu. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
prezentuj się bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń