Do Walentynek pozostał już tylko jeden dzień i jeśli nadal nie macie pomysłu co przygotować podsuwam Wam kolejny. Tym razem postawiłam na prosty i smaczny przepis, który wykonuje się zaledwie w kilka chwil. Następnie deser należy schłodzić a potem wystarczy już tylko delektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki.
Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek):
- 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu
- 2 łyżki kakao + 4-5 łyżek do obtoczenia bajaderek
- 2 kieliszki Amaretto
- 1/2 szklanki powideł, dżemu lub marmolady
- 50 gram rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
Smacznych Walentynek życzy Klaudia.
Takie własnoręcznie zrobione zjadłabym ze smakiem, tych z cukierni nie kupuję.
OdpowiedzUsuńTe domowe bajaderki mają raptem kilka składników i są przepyszne, aż strach pomysleć co mogą zawierać te z cukierni.. Pozdrawiam :)
Usuń