Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Oryginalna jej wersja nie zawiera sałaty lodowej lub grzanek. Składają się na nią bowiem soczyste, słodkie pomidory, zielone ogórki ze skórką, czerwona cebula, papryka, ulubione oliwki i prawdziwy ser feta. Dressing to jedynie oliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie.
Składniki (na 2 porcje):
- 2-3 soczyste pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 gram czarnych oliwek
- 1 czerwona papryka
- 100 gram greckiego sera feta
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- świeżo zmielony pieprz
Pomidory i paprykę kroję w kostkę. Ogórki kroję w półplasterki, oliwki na pół a fetę w trójkąty lub kostkę. Cebulę kroję w piórka. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Wszystkie składniki układam w naczyniu. Doprawiam oregano i pieprzem. Polewam oliwą z oliwek i podaję.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy