Przez kilka ostatnich tygodni męczyłam ten przepis do tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam!

Składniki (na około 24 ciastek):
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mleka
  • polewa: 100 gram czekolady deserowej + 2 łyżki masła + 2 łyżki kremówki
Płatki owsiane miksuję na pył. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól i mleko i ponownie miksuję całość w malakserze na jednolite i gęste ciasto. Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka i odstawiam by czekolada stężała.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy