Ciasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):
  • biszkopt z tego przepisu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 3 łyżki Limoncello
  • 50 gram mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 10 gram masła
Przygotowuję biszkopt i studzę. Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam Limoncello i pokrywam konfiturą. Kiedy galaretka będzie na tyle gęsta, że nie będzie się rozpływała na boki nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną polewą pokrywam ciasto i umieszczam w lodówce do jej stężenia.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy