Jednogarnkowe

Paella z chorizo i krewetkami

08:00

 

Paella to moje ulubione hiszpańskie danie, które przygotowuje się na specjalnej patelni i na tej patelni najlepiej podawać paelle. Jest to danie niezwykle podzielne, idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Na blogu są już dwa przepisy na paelle i ten jest trzeci. Każdy z nich jest nieco inny i każdy bardzo smaczny.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 lampka białego musującego wina
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 duży pomidor malinowy, obrany ze skórki
  • 600- 650 ml bulionu
  • 1 papryka czerwona
  • 3-4 łyzki kukurydzy konserwowej
  • 12-15 ulubionych krewetek
  • 100 gram chorizo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • przyprawy: szczypta wędzonej papryki, szczypta chili, szczypta kuminu
  • sok z 1/4 cytryny
  • cząstki cytryny do podania
  • 1 łyżka cukru- opcjonalnie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz pomidora i całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy. Wsypujemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino musujące, dusimy całość do momentu aż alkohol wyparuje. Dodajemy passatę pomidorową oraz bulion i przykrywamy patelnię folią aluminiową lub pokrywą. Całość gotujemy 18-20 minut, na wolnym ogniu bez mieszania. W tym czasie kroimy chorizo w plastry lub półplasterki jeśli jest duże i smażymy na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu, tak by było chrupiące. Przekładamy usmażone chorizo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy paelle szczyptą soli i pieprzu. Jeśli jest taka konieczność to również cukrem i sokiem z cytryny. Do gotującej się paelli dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze 6 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chrupiące chorizo. Gotową paelle podaję z cząstkami cytryny i świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

2 komentarze

  1. Uwielbiam paellę, tyle smaków i kolorów w jednym daniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja uwielbiam to danie. Zapraszam Cię również do innych przepisów Paelli na blogu! Pozdrawiam :)

      Usuń