Szybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników.

Składniki:
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu
  • przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej
  • cebula dymka
  • limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli
Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę.

Ryż gotuję na wolnym ogniu w podanej ilości wody ze skórką z limonki do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Na koniec doprawiam solą.

Porcję dania podaję z ryżem limonkowym, przed podaniem dekoruję dymką.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy