Babka

Czarnuch babci Tereski

10:30


Cieszę się, że takie przepisy są na moim blogu. Rodzinne, z tradycją, wypiekane od pokoleń nadal w ten sam sposób. Przepisy które pachną domem, spotkaniem z bliskimi, rodziną, wspomnieniami... To jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce czy ukochanej drugiej połówce.. Jeśli włożycie w to całe swoje serce, całą swoją czułość, wszystkie najlepsze uczucia i przyprawicie to odrobiną... miłości... z pewnością będzie to najlepsze danie jakie kiedykolwiek przygotowaliście. Bo o to chyba w tym wszystkim chodzi, by dzielić się z innymi najlepszym tym co posiadamy.

Składniki (na dużą keksówkę 25 cm x 12 cm lub kwadratową formę 20 cm x 20 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 gram miękkiej margaryny roślinnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do dekoracji
W dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez 55-60 minut jeśli jest to kwadratowa forma. Po upieczeniu ostudź ciasto do temperatury pokojowej a następnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia!


Zobacz także

12 komentarze

  1. piękne zdjęcia, klasyczny murzynek, zawsze smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wybornie i zapewne tak smakuje :) Ps. Adas ,mój mąż jest pełen podziwu �� Pozdrawiamy . Magda i Tomek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował niesamowicie, Adam ma ukryty talent o którym nie wspominał. Wypróbujcie przepis bo warto.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Wygląda na prawdę wybornie :) Lubię takie proste, nieskomplikowane ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się cudownie :) no i bardzo podoba mi się ten dodatek konfitury malinowej <3 muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! I daj znać jak Ci wyszło ciasto! :)

      Usuń
  5. Prezentuje się niesamowicie! Klasyczny murzynek jest zawsze pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety przepis niedopracowany, ciasto suche, bez wyrazu, bez konkretnego smaku, nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, poszukajmy przyczyny dlaczego Twoje ciasto nie wyszło, może zmieniono składniki lub użyto średniej jakości? Może ciasto zbyt dużo czasu spędziło w piekarniku? Lub zbyt mało? A może to nie są Twoje smaki? Ciasto smakuje jak typowy murzynek i wyszedł bardzo wilgotny. Pomimo to cieszę się, że wykorzystano nasz przepis. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń