Drób

Makaron z kurczakiem, bazylią, cukinią i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym z parmezanem

15:26




Prosty i smaczny pomysł na obiad z makaronem #lubella ! Młoda cukinia, orzechy włoskie, parmezan, makaron i garść świeżej bazylii to pomysł na obiad idealny. Zdecydowanie przepis ten wpisuje się w letnią propozycję na końcówkę lata! 

Składniki (na 2 -3 porcje):

  • 120 gram makaronu Lubella Świdry 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • 3 małe cukinie 
  • garść orzechów włoskich 
  • 50 gram parmezanu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść świeżej bazylii 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka i smażę składniki kilka minut. Cukinię kroję i również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 



Zobacz także

0 komentarze