Totalnie odjechana paella. Do tej pory to danie kuchni hiszpańskiej kojarzyło mi się jedynie z pomidorami i owocami morza. Postanowiłam je nico odmienić, podkręcić i pobawić się nim. Wyszło bezbłędnie smacznie i tak jak lubię najbardziej- inaczej. Ciekawa odmiana tego tradycyjnego dania. Z pewnością zasmakuje każdemu. Jestem pewna! 

Składniki (na 4 porcje):
  • 250 gram chorizo 
  • 1 szklanka ryżu Arborio 
  • 200 ml Cydru 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 300 gram cukinii 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • natka pietruszki 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 500 ml bulionu 
  • szczypta majeranku i wędzonej papryki 
Drobiowe pulpety pietruszkowe:
  • 500 gram mielonego indyka 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki owsianych otrąb 
  • szczypta soli, pieprzu i majeranku 
  • olej do smażenia 
Zaczynam od wyrobienia mielonego mięsa, które mieszam z otrębami oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem, formuję pulpety, które smażę do zarumienia. Odkładam usmażone pulpety na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość 3-4 minuty. Doprawiam danie solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Danie podaję od razu z cząstkami cytryny. 

Smacznego, Klaudia. 



4 komentarze:

  1. Niesamowice wygląda. Chociaż u Ciebie to nie żadne zaskoczenie, bo zawsze jest smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko !!!! To jest coś dla mojej rodziny :) uwielbiamy pulpety, Twoja propozycja podania ich w ten sposób musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń