Pyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy. 

Składniki na blachę 25 cm x 25 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 gram masła 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 1 kilogram fig
  • 3-4 łyżki brązowego cukru 
Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut, do suchego patyczka. STUDZĘ, kroję i podaję. 

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy