Bezglutenowe

Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym

07:55


Poranek. Najlepiej z kubkiem kawy w dłoni. Idealna pora na wypad do lasu. Ubrana w pięć kilogramów ubrań, z zakatarzonym nosem i nienajlepszym stanem zdrowia, w trampkach... udałam się na grzyby! Z założenia w poniedziałek, po ślicznym weekendzie, miałam wrócić do domu z pustym koszykiem. Nic bardziej mylnego, pełen koszyk grzybów... i kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. 

Składniki (na rodzinny obiad):

  • 1,5 kg schabu 
  • 100 gram suszonych śliwek 
  • majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Sos śmietanowo- grzybowy:
  • 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • rozmaryn 
  • sól i pieprz 
  • szklanka śmietany 30% 
  • 1 lampka białego wina 
  • 2 łyżki masła 

Do podania:

  • buraczki zasmażane
  • tłuczone ziemniaki 
  • tarta marchewka 
Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami. 

Smacznego, Klaudia. 




Zobacz także

2 komentarze