Ciasto z dodatkiem warzyw nie dziwi już nikogo, na blogu jest kilka wypieków z ich dodatkiem. Były bardzo smaczne muffiny z cukinią, było brownie również z tym dodatkiem a tym razem na blogu pojawia się przepis na wegańskie ciasto marchewkowe, które jest przepyszne. Dla urozmaicenia smaku postanowiłam przełożyć je konfiturą figową i udekorować (to już w wersji niewegańskiej) polewą ze śmietany z dodatkiem wanilii. Jest prosto i smacznie, polecam!
 
Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
  • 300 gram startej na dużych oczkach marchwi
  • 300 gram mąki
  • 225 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • konfitura figowa do przełożenia
 
Niewegańska polewa:
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)
  • marchewka do dekoracji
 
*W wersji niewegańskiej można użyć połączenia 1 rozgniecionego banana i 1 jajka lub 2 jajek.
 
Siemię lniane zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka minut. Mąkę mieszam z przyprawami, solą, sodą i cukrem oraz marchewką. Olej mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią ciasto, dekoruję świeżą marchewką.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 
 

3 komentarze: